CO2 capture / CO afvang


KOOLDIOXIDE (CO2) VOOR TUINDERS

“Vol gas CO2”

Binnen de kassenbouw worden tijdens het seizoen bij een aantal gewassen kooldioxide (CO2) in de kassen gedoseerd. Door kooldioxide (CO2) in de kassen toe te voegen groeien planten sneller en kunnen de opbrengsten worden verhoogd.

Op dit moment zijn veel gebruikte manieren om aan deze CO2 te komen zijn: verbranden aardgas in een gasmotor, vloeibaar CO2 kopen in tanks of gasvormige CO2 kopen uit een “dedicated pipe” (OCAP). Allen hebben hun specifieke nadelen (prijs, lage rentabiliteit, overschot aan warmte e.d.).

De mogelijkheid die CATO u aanbied is om CO2 uit rookgassen te verwijderen en in de directe nabijheid gasvormig te gebruiken. Grootste voordeel van deze oplossing zijn de lage operationele kosten omdat geen verdere bewerking nodig is. De kosten voor vloeibaar maken en/of tot hoge druk te comprimeren vervallen. Ook hoeft de gasvormige CO2 bij lokale toepassing niet gedroogd te worden.

Hoe werkt het?

De CO2 afvanginstallatie is bestaat uit een absorber en een regenerator.

De rookgassen worden in de absorbers in tegenstroom in contact gebracht met de amine vloeistof. De onverzadigde aminevloeistof word aan de bovenkant van de absorber toegevoegd en de rookgassen aan de onderzijde. De amine vloeistof absorbeert (terwijl deze naar beneden valt) kooldioxide (CO2) totdat deze verzadigd is. Om te zorgen voor optimaal contact tussen de amine vloeistof en de rookgassen zijn de wassers voorzien van speciaal geselecteerde “internals”. Aan de bovenzijde verlaat het rookgassen zonder CO2 de absorber. Aan de onderzijde wordt de verzadigde amine weggepompt naar de regenerator.

Verzadigde amine moet worden geregenereerd om deze opnieuw te kunnen gebruiken. Dit gebeurd door CO2 in de regenerator uit de amine “te koken”. Om waterverlies te voorkomen worden de afgassen van de regenerator (CO2 en waterdamp) gecondenseerd en teruggevoerd in het proces. Hiermee komt ook een deel van de ingebrachte energie weer vrij.

De 100% pure CO2 die bij de regenerator vrij komt wordt na een laatste reinigingsstap gedoseerd aan de kassen.

Voor optimale recirculatie van de amine vloeistof zijn een aantal pompen opgenomen in de kringloop. Daarnaast worden aantal warmte wisselaars geplaatst om te voorzien in verwarming en koeling van de amine vloeistof.

Deze technologie is zeer robuust en wordt al vele jaren met succes toegepast in de petrochemische industrie.

Uw voordelen op een rij:

• Vloeibare CO2 maken is energie intensief. Door over te stappen op gasvormig CO2 wordt er veel elektriciteit bespaard.
• Door CO2 te produceren op locatie is er geen transport met vrachtwagens nodig.
• De kosten voor gasvormige CO2 zijn een lager. Hierdoor loont het om meer CO2 te injecteren in de kassen en hiermee de productie te verhogen.
Diverse bronnen van CO2 zijn interessant. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken.